baiknyer~ diorg nieh~

Disember 27, 2010

Ikhlaskah Dalam Mengikat Tali Persahabatan? Atau sekadar Hi Hi Bye Bye?

Duduk bertafakur malam2 mcm nieh <-- dah pagi pun.. buat nemo teringat pada seseorang. Laju je tangan memunggah kotak dalam bilik ni, mencari kembali kenangan semasa bersamanya... Siapa Dia? Biar nemo saja yang mengatahui.. cuma, nemo akui DIa itu sangat penting pada nemo... Tulus dan Ikhlas nemo katakan, Nemo sayang padanya.. malah, tanpa segan dan silu... nemo mengaku, kasih dan sayang nemo kepada Dia itu satu2nya kasih dan sayang dengan kerana ALLAH. Sungguh... Membelek2 pemberiannya mengingatkan nemo setiap butir nasihat dan pesanannya yang nemo pegang hingga hari ini.. Insya Allah, selagi hayat dikandung badan... Dalam banyak2 nasihat yang dia beri pada nemo... Ini yang paling nemo sayang. Dan nemo rasa, nemo patut berkongsi dengan kalian...  

Mengukur nilai persahabatan Nampak mudah tetapi hakikatnya ia bukanlah boleh dilakukan sehari dua. Maklumlah hati manusia berubah ubah. Hari ini dia memang kawan kita kerana mungkin sependapat, banyak persamaan , minat pun sama tetapi bila sudah lama kenal baru tersua cacat cela.

Ditakdirkan kawan yang selama ini kita anggap sangat memahami tetapi tiba tiba berubah sikap kerana sikap kita yang kurang menyenangkan hatinya, sanggupkah melerai ikatan persahabatan dek kesilapan yang kadangkala Cuma remeh-temeh?

Adakah kerana menyedari bahawa kawan kita apula punya kekurangan yang kadangkala sukar diterima akal, haruskah kita menjauhkan diri darinya. Adakah persahabatan itu hanya boleh dibina semata mata kerana kita sekepala.

Sebelum menilai sejauh mana kawan yang selama ini di anggap kawankita itu benar-benar jujur dalam persahabatan, tanyalah diri sejauh mana kita ikhlas bersahabat dengan orang lain.Jika kita memang benar2 ikhlas berkawan tetapi kawan kita pula tak tahu menhargai keikhlasan kita, memanglah hati pedih terasa.

Tetapi sekurang kurangnya kita taklah mencemarkan nilai persahabatan dengan menguburkan persahabatan yang dibina sekian lama semata mata silap teman yang mungkin tak sebesar mana.

Ikhlasnya persahabatan tak ternilai dengan benda termahal sekali pun di dunia ini.dan percayalah erti persahatan yang paling bermakna akan hanya terbina atas keikhlasan yang tak berbelah bagi..

Jangan hanya setakat tahu berkata kata bila berkawan kerana kata kata takkan bermakna jika dibiarkan kata kata itu begitu sahaja..tanya hati dan diri masing masing..adakah kita ikhlas bila berkawan atau kawan hanyalah dipanggil kawan sahaja.

Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan,kerana dia juga seorang manusia, dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa, dia juga ada kelemahan dan juga perlukan kawan sebagai kekuatan. Kita selalu lihat dia ketawa, tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka.

Nemo tahu nemo bukan sahabat yang sempurna.. tapi.. nemo cuba untuk menjadi yang terbaik buat DIA dan kalian.

Tiada ulasan:

(^0^) ErimO pAda SeOranG Nem0 (^0^)